Δείτε εδώ την αποκλειστική μας συνεργασία

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
ΕΤΕ: Τα οφέλη και τα ρίσκα από το νέο swap με το Δημόσιο

Διενεργήθηκε, χθες, η ανταλλαγή κρατικών ομολόγων με την Ελληνική Δημοκρατία. Η Εθνική έδωσε τρία Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου, ονομαστικής αξίας 3,31 δισ. ευρώ, εύλογης αξίας 3,78 δισ. ευρώ και μέσης υπολειπόμενης διάρκειας 5,4 έτη και πήρε, ως αντάλλαγμα, ομόλογα 30ετίας ίσης ονομαστικής αξίας, με επιτόκιο 3,25%.

Η εύλογη αξία των 30ετών ομολόγων ανέρχεται σε 3,78 δισ. ευρώ.

Η ανταλλαγή ήταν περίπου μονόδρομος, προκειμένου η Εθνική να εγγράψει κέρδος 500 εκατ. ευρώ καθώς υπήρχε όρος διακράτησης, όπως πληροφορείται ο Χαμαιλέων, στην περσινή συμφωνία για την ακύρωση της σύμβασης ανταλλαγής επιτοκίων (Titlos). Η καθαρή λύση θα ήταν να περιμένει η Εθνική την πάροδο της περιόδου διακράτησης και εν συνεχεία να πουλούσε τα ΟΕΔ, που είχε λάβει πριν από ένα χρόνο.

Aλλος για τον... κουμπαρά της Αττικής Οδού;

Σημαντική επιδότηση ανά διέλευση, κατά το πρότυπο του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα, θα χρειαστεί ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), προκειμένου να είναι βιώσιμος και ελκυστικός στον ιδιώτη παραχωρησιούχο.

Ο διαγωνισμός για δύο τμήματα του ΒΟΑΚ προκηρύχθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς να έχει λυθεί το θέμα του «κουμπαρά» από τον οποίο θα προέρχονται τα κονδύλια της επιδότησης.

Στο υπουργείο Υποδομών, που όλα δείχνουν πως τελικά θα προχωρήσουν τους δύο διαγωνισμούς για τον ΒΟΑΚ, έναν με σύμβαση παραχώρησης και έναν με ΣΔΙΤ, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν τα κονδύλια από τη νέα σύμβαση της Αττικής Οδού.

Η …φωτιά πίσω από τον καπνό στην Καράτζη ΑΕ

Τη... φωτιά πίσω από τον καπνό για το σενάριο δημόσιας προσφοράς στους μετόχους της εισηγμένης βρήκε ο Χαμαιλέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μαρία Καράτζη, αδερφή του μεγαλομετόχου της εταιρείας Αντώνη Καράτζη, θέλει να αποχωρήσει από την εταιρεία, πουλώντας το σύνολο του ποσοστού της. Ήτοι, το 38,36%.

Θα μεταβιβάσει, δε, το ποσοστό της στον Αντώνη Καράτζη, ο οποίος κατέχει σήμερα ποσοστό της τάξης του 46%.

Με δεδομένο ότι τα δύο αδέρφια δεν ενεργούν από κοινού και συντονισμένα, αν το 38,36% αγοραστεί από τον Αντώνη Καράτζη με προσυμφωνημένη συναλλαγή, το ποσοστό του θα υπερβεί το 50% συν μία μετοχή και επομένως θα υποχρεωθεί σε δημόσια προσφορά για το free float.

Γερές «κόντρες» ασφαλιστικών εταιρειών και δικτύων

Γερές «κόντρες» ακούμε ότι υπάρχουν μεταξύ ορισμένων ασφαλιστικών εταιρειών και των συνεργαζόμενων διαμεσολαβητών τους.

Και αυτό, γιατί μετά την ψήφιση του περυσινού νόμου για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές (προσαρμογή στην Κοινοτική Οδηγία IDD) απαιτήθηκε σε πολλές περιπτώσεις να συναφθούν νέες συμβάσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα λοιπόν με κύκλους της αγοράς, αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την παραπάνω συγκυρία, επιδιώκοντας στις νέες συμφωνίες να αλλάξουν αρκετούς όρους προς όφελός τους σε σχέση με τις προϋπάρχουσες συμβάσεις.

Η πώληση της Telekom Romania και τα stress test των «μικρών»

ΟΤΕ: Συνάντηση με στελέχη του ομίλου OΤE είχε στα τέλη της εβδομάδας ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ludovic Orban, με αντικείμενο τη διαδικασία πώλησης της Telekom Romania. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Υποδομών και Επικοινωνιών της χώρας Lucian Bode καθώς και ο επικεφαλής της γραμματείας του πρωθυπουργικού γραφείου Ionel Danca.

Η συνάντηση δείχνει πως προχωράει η διαδικασία για την πώληση του 54% που κατέχει ο OΤΕ στην Telekom Romania και του περίπου 70% που ελέγχει στην Telekom Romania Mobile, που δραστηριοποιείται στην κινητή τηλεφωνία.

v